5 סימנים שמעידים על הפרעות שינה- ופתרונות אפקטיביים לסובלים מהן
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה,
קרוב ל-30% מן הישראלים סובלים מהפרעות שינה,
בשנת 2024, כנגזרת להשפעות המלחמה על פי הערכות מומחים, נרשם גידול של 17% בקרב נוטלי תרופות/כדורי שינה במרשם רופא.
כיצד משפיעות הפרעות שינה על איכות החיים, איך ניתן לזהות אותן וחשוב יותר: כיצד ניתן לטפל בהפרעות שינה ללא תלות בכדורי שינה ובכימיקלים- המדריך לעייפים:
היקף השינה הנדרש לתפקוד אופטימלי משתנה בין אדם אחד לאחר, ומושפע מפרמטרים רבים, בניהם: גיל, אורח חיים, גנטיקה, מצב רפואי ועוד. הפרעת שינה אינה נבחנת על פי כמות שעות השינה הממוצעת, כי אם על פי התנהגויות ומאפיינים המעידים על פער בין היקף שעות השינה הרציפה הנדרש לגוף- לבין שעות השינה ואיכותה בפועל.
הכירו את 5 הסימנים המעידים על הפרעות בשינה:
-
זמן הירדמות- כאשר הזמן הנדרש לצורך מעבר ממצב ערות למצב שינה- זמן ההירדמות, עולה על 30 דקות.
-
התעוררויות מרובות- התעוררות פעילה, אשר האדם זוכר ביום שאחרי (קימה לשירותים, בדיקת השעה, הצצה בטלפון הנייד) אשר עולה על 2-3 פעמים בלילה.
-
תחושת עייפות- תחושת עייפות כרונית, תחושה כללית ירודה, חוסר באנרגיה.
-
קשיי ריכוז- קושי להתרכז לאורך זמן, נטייה לשכחה, בלבול.
-
מערכת חיסונית מוחלשת- נטייה למחלות ויראליות, מדדים גבוליים ו/או ירודים דוגמת: לחץ דם גבוה/נמוך, מחסור בברזל ובוויטמינים.
חשוב לציין כי די בהופעתם של 2 תסמינים מן הרשימה האמורה בכדי להצביע על הפרעה אפשרית בשינה, ואין צורך לסבול מכל התסמינים הללו גם יחד, בכדי להצביע על הפרעת שינה.
הפרעות השינה עשויות להיגרם ממגוון סיבות, בניהן תזונה לקויה ומחסור בערכים תזונתיים חשובים, חרדות וקשיים רגשיים, חשיפה ממושכת למסכים ולאור כחול, הרגלים ואורח חיים.
טיפים והמלצות להתמודדות עם הפרעות שינה ולשיפור איכות השינה והתפקוד היום יומי
ספורט ותנועה
20 דקות פעילות פיזית ביום, בטווח הזמן שבין 2-5 שעות לפני שעת השינה
זאת אומרת שאם אתם נוהגים ללכת לישון בשעה 23:00 בלילה, הקדישו את הזמן האמור לפעילות פיזית בין השעות 18:00-21:00. ניתן לשלב פעילויות דוגמת הליכה, תרגילי יוגה ומתיחות על מזרן ביתי, תרגילי כח ומשקולות, בהתאם ליכולת של הגוף ובהדרגה. הפעילות תוביל לשחרור עודפי אנרגיה ולהטלת עומס עייפות על הגוף והשרירים, מה שיסייע לשינה טובה יותר.
מקלחת
אנשים הנוטים להפרעות ולנדודי שינה מושפעים בקלות מכל גירוי וחוסר נוחות, דוגמת יובש, גרד, זיעה, מרקמים ומגעים המייצרים גירוי חושי. מקלחת חמימה לפני השינה תסייע הן בתחושת ההיגיינה ובסילוק גורמי גירוי חושיים, והן בהרגעת הגוף וביצירת קישור והתניה בין מקלחת לשינה טובה. מומלץ להשתמש בתכשירי סבון טבעיים, בניחוחות מרגיעים ולא דומיננטיים.
סביבת שינה ומסכים
ניתוק מוחלט ממסכים לפחות שעה לפני זמן השינה. הימנעות מהירדמות אל מול הטלוויזיה, ומגלילה בנייד לפני השינה. מומלץ להניח את המכשיר הנייד במרחק שאינו בהישג יד ויצריך קימה במקרה הצורך. האור הכחול המרצד מן המסכים הללו והגירויים שהם מייצרים מהווים גורם מפריע לשינה רציפה ואיכותית.
מומלץ להחליף את השימוש במסכים בקריאה בספר או מגזין לפני השינה, מה שיסייע גם להורדה מדורגת של האדרנלין והן לבניית עייפות התומכת בשינה בריאה.
תוספי תזונה
מרבית האנשים סובלים ממחסור כזה או אחר של רכיבים תזונתיים, ומתקשים להשלים את החוסר באמצעות תזונה טבעית ובריאה. שימוש בתוספי מזון איכותיים, בהתמדה, כחלק מאורח החיים, יסייע לגוף לקבל את מה שחסר לו, וימנע את תופעות הלוואי בניהן הפרעות השינה.
חשוב לבחור בתוסף תזונה איכותי, במינון הרצוי, המכיל שילוב של מינרליים, תמציות מרפא וויטמינים, ללא רכיבים ממריצים, לרוגע ולשינה בריאה.
בין המוצרים המומלצים והמוכחים מחקרית: Deep Sleep – דובוני גומי לאכילה במרקם סוכריה, קלות לנטילה (אכילה ללא צורך במים לבליעה), במתיקות ענבים טבעית וללא תוספת סוכר, עשויות מרכיבים טבעיים בלבד, ומכילות חומצות אמינו, צמחי מרפא, וויטמינים ומינרלים, המסייעים בהרגעה ותומכים בשיפור איכות השינה.
לאחר בדיקת המוצר, שמיוצר בהליך קפדני ותחת בקרת איכות מחמירה בישראל, וזכה לאישור משרד הבריאות בישראל, מצאנו כי תמהיל הרכיבים הפעילים בקפסולות הוא אופטימלי, ומשלב רכיבים טבעיים בלבד (המוצר טבעוני וכשר), ובזכות טכנולוגיה ייחודית קפסולות הגומי מעודדות צריכה רציפה והתמדה, מה שמגביר את אחוזי היעילות וההצלחה.
אריאל (23, אשדוד): מאז שאני זוכרת את עצמי אני לא ישנה טוב בלילה, מתעוררת עייפה ומרגישה לא במיטבי. ניסיתי כדורי שינה במרשם, זה עזר, אבל גם יצר תלות, והמצב ללא הכדור נהיה גרוע יותר. בהמלצת חברה ניסיתי את Deep Sleep, בהתחלה כבדיחה כי זה היה נראה לי כמו סוכריה ולא האמנתי שזה יכול לעזור. אבל אחרי כמה ימים בלבד של שימוש, התחלתי לישון טוב יותר בלילה, להירדם בקלות, ולהתעורר ערנית עם אנרגיות בבוקר.
בין המשתמשים הקבועים במוצר, היו מי שבחרו לשתף אותנו בחוויית השימוש ובשינוי שיצר עבורם Deep Sleep:
אורית (47, רעננה): רכשתי את המוצר בפעם הראשונה עבור הבן שלי, הוא סטודנט לרפואה, וסובל מבעיות קשב וריכוז קשות. הוא לומד המון שעות, גם באוניברסיטה וגם בבית, מה שמשאיר לו מעט זמן לישון, וגם אז הוא סובל מקושי להירדם, ולא ישן טוב. בשלב מסוים הוא התחיל לחשוש שלא יצליח להשלים את הלימודים התובעניים, והרגיש בלופ של חוסר שינה ועייפות תמידית. אחרי שחיפשתי פתרונות עבורו וחקרתי, גיליתי את Deep Sleep, והופתעתי לגלות את ההשפעה הטובה עליו. פתאום גם בלילה עם 5 שעות שינה הוא קם רענן, מרוכז, כבר לא מסתובב בבית בלילות בלחץ ונאבק בשינה. לא האמנתי שתוסף תזונה יכול לעשות כזה שינוי באיכות החיים.
אתי (33, חיפה): אחרי 3 לידות בתקופה של 5 שנים, חוסר שינה היה מבחינתי גזירת גורל. הנקות בלילה, חום, שיניים ומה לא. בעלי ואני ייחלנו ליום שיגדלו קצת ונקבל את החיים ובעיקר את השינה שלנו בחזרה. הבעיה שככל שהילדים גדלו והלילות נהיו קלים יותר, הרגשתי שהגוף שלי פשוט התרגל לחוסר בשינה. נרדמתי מוקדם כל ערב כי קרסתי מעייפות, ואחרי זמן קצר התחלתי להתעורר כל שעה. לא עזר שראיתי שכולם ישנים והכל בסדר, הגוף פשוט סירב להירדם, וכל הזמן הייתי עייפה. הציעו לי להתחיל ליטול תוספי תזונה שלפחות יחזקו אותי, ניסיתי, אבל איכשהו תמיד שכחתי, לא התמדתי. נראה לי מוזר לקחת כדור פעם או פעמיים ביום, כשאני בעצם בריאה. את הכמוסות של Deep Sleep לקחתי במקרה מחברה בעבודה, התחשק לי משהו מתוק וחשבתי שזו סוכריה. היא צחקה עלי ואמרה שזה יסגור לי את הפינה למתוק, אבל יעשה הרבה יותר מזה. היא צדקה. קיבלתי את שנת הלילה שלי בחזרה והרבה יותר קל לי להתמיד וליטול מעין ממתק טבעי, בלי התחושה של לבלוע כדור, שגרמה לי להרגיש חולה.
אייל (51, רחובות): חזרתי ממילואים אחרי כמעט ארבעה חודשים, הרגשתי תשוש פיזית ונפשית, ובעיקר רציתי לישון. החיים לא עצרו בלעדי, ובנוסף להתמודדות האישית שלי, נאלצתי להתמודד עם עומס שהצטבר בעבודה, מטלות והמון דברים שחיכו לי. למרות כל זאת, לא הצלחתי באמת לישון טוב, לא בימים שחזרתי ועוד ניסיתי לקחת לעצמי למנוחה, וגם לא אחר כך, בלילות. הייתי מגיע תשוש וטרוד, ולילה אחר לילה לא נרדם. בעבודה היו מאוד סבלניים לתקופה שהייתי במילואים, אבל פחות לזה שאני מגיע עייף ולא מרוכז, עושה טעויות ומפספס המון דברים. הייתי חייב פתרון יעיל. רופא המשפחה הציע כדורי שינה, אבל קצת פחדתי מהתמכרות, ואני גם שונא לבלוע כדורים. אשתי קנתה לי את המארז הראשון של Deep Sleep, והסבירה לי שזה לא כדורים אלא דובוני גומי מתוקים ומרוכזים. מחומרים טבעיים. לא היה לי מה להפסיד וניסיתי. אין מה לומר, אשתי תמיד צודקת. אחרי שבועיים בלבד של שימוש הרגשתי שאני חוזר לעצמי, ישן טוב בלילות וקם עם אנרגיות ויכולות לתפקד ולהתמודד עם הכל.
והמלצה אחרונה מחברת GOOM,המותג המוביל בישראל בתחום תוספי התזונה בגומי, המשלב ויטמינים ומינרלים בצורה חדשנית הודות לטכנולוגיה פטנטית ייחודית.